15 december 2012

Bra att bära med sig

Allt är inte jul nu. Dels fyller barnet sex år i dagarna, så en del klassiskt födelsedagskalasande måste rymmas mellan glitter och tomtar.
Och på loppisarna finns det andra roliga saker också.


Som den här fina lilla ICA-kassen med Icander och Monica. I oanvänt skick!

Wikipedia kan man läsa följande om det strävsamma handlarparet:


Icander var en seriefigur som publicerades i ICA-tidningen på 1940-talet under tiden innan självbetjäningen slog igenom i livsmedelsbutikerna. Serien gick under namnet "Varför är Icander så glad?", tecknades av Sten Rinaldo, och handlade om hur butiksbiträdet Icander förbättrade försäljningen i sin butik på olika sätt, till exempel att personalen får plugga på produktkunskap, och avslutades alltid med frasen "Därför är Icander så glad!"1971 återanvändes namnet då reklamfiguren ICAnder (och senare även hans fru MonICA) skulle representera ICA. Dessa levde kvar in på 1980-talet och blev kanske Sveriges mest igenkända reklamfigur. ICAnder var vanligast och syntes överallt i alla ICA:s butiker. Förebilden till 1970-talets ICAnder var skådespelaren Sune Mangs. Än idag används ICAnder och MonICA som symboler av vissa lokala ICA-handlare, bl.a. återfinns figurerna på plastkassarna på ICA Nära i Abrahamsberg i Bromma.Och den här fina lilla börsen med klassiska rosor i petit point följde också med hem. Mycket fin!

2 kommentarer:

heidi sa...

jag har sett bilden på Icander och Monica, men jag visste inte deras historia. så det var ett intressant litet inlägg:)))

börsen är ju jättefin! en sådan där liten sak man vill lägga i prydnadsskåpet för att man inte vill använda den och se hur den slits:) fast som stickerska måste jag ju säga att det är ju det som är det roliga - att lägga tid på något som blir bra, och sedan se hur det används till dess att det är så utslitet:)

Tyg och otyg sa...

Haha, ja, vad allt kan man inte hitta på Wikipedia?
Jag kommer att tänka på ICA-butiken som låg på gatan där jag växte upp (och som sedermera gick i konkurs under något tumultartade former, men det är en annan historia). Minns att de hade som slogan "Alla lICA välkomna till ICA Matboden".

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin