28 september 2014

Vantar med historia

Det här med historia, det är ju för spännande! Och när det dessutom går att koppla till hantverk och till släkten, då blir det extra roligt. 


Terese Torgrim hette en kvinna som spelade en stor roll för bevarandet av samisk sticktradition i norra Sverige. Bland annat var hon med i mitten av 40-talet då golvet i Jukkasjärvis kyrka bröts upp och fick tillbringa massor med tid, nedsänkt i grovkoret för att på plats rita av gamla vantmönster som fortfarande satt på de döda.

När min farmors hem skulle tas om hand fanns de här vantarna med medföljande lapp kvar i hennes samling av samiska föremål. 
En stor del av sitt yrkesverksamma liv bodde min farmor i Kiruna och arbetade som kantor, bland annat i Jukkasjärvi kyrka. 
Uppenbarligen har hon  kommit i kontakt med prästdottern Terese Torgrim och hjälpt henne med några sånger, och som tack fått ett par stickade vantar. "Det är ett mönster från Vivungi i seklets början och troligen avart från gravvantarna." 


Som barn hade jag och min bror fina, handstickade vantar i samiska mönster, som jag misstänker var got som kom från Teres Torgrims mönsterskatt. 

Och vilken glädje att lappen ännu sitter kvar på vantarna! Annars hade jag aldrig fått veta mer!

4 kommentarer:

Heidi sa...

Att rita av vantmönster från vantar som fortfarande satt kvar på dom döda... vilken kulturgärning - även om det låter en smula makabert. Men jag kan se nödvändigheten för att bevara ett värdefullt kulturarv.

Vilken skatt att hitta i sina gömmor! Så förståndigt av henne att sätta en lapp på dom! Kanske för att dom inte skulle försvinna bland andra vantar? Oavsett så måste ju lyckan ha varit stor när du hittade dom, och läste lappen:)

Så kul att du redan som barn fick vantar med mönster från Teres Torgrims mönsterskatt, det visar ju vikten av tidig påverkan:)

Blenda sa...

Så fina, och vilken fantastisk historia!

Tyg och otyg sa...

Vilka fina vantar! Och extra roligt, nu när du vet historien bakom dem.

Unknown sa...

Hej! Hur gör jag nu för att mejla dig? Kan du mejla mig - det gäller de fina vantarna du har lånat ut. Jag vill uppdatera dig!
/Erika i Jokkmokk

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin