4 juli 2006

Absoluta måsten

Martha Stewart har listat vad som är abslouta kunskaper att för alla. TV4 vidarbefodrar den viktiga listan, och jag är inte sämre jag.
Här är de tio viktigaste måstena som alla borde kunna:

1: Skapa ett säkerhetskit hemma.
Vad ska den bestå av då? Massor av grejer. Bland annat födelsebevis och aktivt kol, men även bandage, plasthandskar, fickkniv och en hel del annat. Man bör även packa en så kallad "go bag" som man kan direkt ta med sig i händelse av en evakuering.

2: Knyta slips. Att knyta slips och fluga är alltså det som hamnar på andra plats på den här listan och man bör kunna det anser Martha Stewart.

3. Att göra i ordning en salladstallrik. Det handlar om balans och proportion för att fixa till den perfekta salladstallriken. Martha föreslår att du tar fyra delar sallad av ett par olika slag till en del dressing. När det gäller dressingen tar du tre delar olja till en del vinäger för bästa resultat. Dessutom använder hon givetvis en salladstork.

4: Mixa en Margarita.
Ingen Margarita blir godare än kvaliteten på dess ingredienser, menar Martha och vi nickar instämmande. Använd bara den bästa tequilan och en riktig citruspress för att få ur allt den goda limejuicen.

5: Måla ett rum. Rent teoretiskt menar Martha att vem som helst av oss kan kladda i ordning ett rum. Men att måla effektivt och noga så att det ser riktigt bra ut är inte så lätt. Men det är något som man bör kunna.

6: Fixa tvätten. Har du någon gång stått vid tvättmaskinen med en helt ny skjorta i handen och frågat dig själv, hur gör jag nu? Det finns inget mer tillfredsställande än en korg med fräscha nytvättade kläder anser Martha Stewart.
Hon delar såklart med sig av några tvättiga tips: Läs instruktionerna på tvättlappen i plagget. Testa om tyget färgar av sig. (Blöt plagget litegrann på något diskret ställe, vänta en stund sedan torkar du med en vit tygtrasa, färgas den ska du tvätta plagget separat.) Sortera ordentligt efter bland annat färg. Förbehandla fläckar.
Häll i tvättmedel enligt anvisningarna. Ladda maskinen jämnt och luftigt. Ställ in tiden, sex minuters effektiv tvätt bör räcka enligt Martha.

7: Att packa en diskmaskin. Skicka in smutsdisken i maskinen, in med diskmedel och så kör vi är det vanliga sättet att behandla diskmaskinen. Det är fel enligt Martha Stewart, du bör planera packningen av diskmaskinen lite bättre.
Till exempel: Silver och rostfritt stål ska inte stå tillsammans. Placera små tallrikar vid stora. Placera grytor, skålar och annat hårt smutsat på den nedre hyllan där maskinen tar lite bättre.
Exempel på saker du inte ska köra i maskin:
Knivar. Träsaker. Kinesiskt porslin och kristall.

8: Göra köttfärssås. Spagetti med köttfärssås är ofta med på topplistan över den mest populära maträtten i svenska hem, tydligen är den ganska populär även i USA. Det man kan säga om Marthas receptexempel är att hon har i riven morot och selleri, när det gäller köttfärssås finns det förmodligen lika många varianter som det finns köksfläktar.

9: Öppna en flaska champagne. Den ska vara korrekt kyld och hanteras på rätt sätt, det vore ju synd att förstöra det där speciella ögonblicket med utspilld skumpa eller misslyckad sabling.
Martha föreslår i stora drag att du kyler flaskan i kylskåpet i tre timmar. Sedan tar du ett stadigt tag gärna med en handduk om korken och vrider flaskan samtidigt som du håller fast korken. Normalt tar det sex varv innan korken puffar loss.

10: Äta hummer. Hur äter man egentligen en hummer? Ja det hör till de 30 saker du bör veta om man frågar Martha Stewart. Som ni kanske vet behöver man en del verktyg, bland annat en nötknäppare för att vinna kampen mot de köttfyllda klorna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag visste väl att Martha var fullständigt galen:-)

Det verkar som om det är bäst att göra sin egen måste-lista

Anonym sa...

konstig lista, på förstaplast handlar det om säkerhet ifall något hemskt händer (bra) resten är ju lyxproblem som hälften av världens befolkning antagligen inte har tid eller möjlighet att bry sig om!

Agata sa...

Haha! Ja, visst måste hon vara galen! Att kunskapen att öppna en champagneflaska alls finns med på en tioitopp-lista är fullkomligt bisarrt. Och inte verkar det rimligare att kunskapen att göra köttfärssås rankas som viktigt.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin