26 oktober 2007

Soff-funderingar

Okej, så här ligger det till:
Så småningom ska en ny soffa införskaffas. En hörnsoffa.
Nu har vi nog bestämt oss för Ikeas Karlstad som är stram och enkel och härligt stor.


Men färgerna är inte riktigt vad vi tänkt oss. Så nu finns det två lika opraktiska alternativ.

Alternativ 1 - Grå ylleliknande klädsel som går att ta bort, men som kräver kemtvätt varje gång det måste tvättas. Snyggt tyg, men kanske lite mörkt.

Alternativ 2 - Vitt bomullsöverdrag som går att ta bort och tvätta i maskin. Praktiskt, men jag kan redan på förhand räkna ut att en vit soffa inte kommer vara vit särskilt länge hos oss notoriska soff-middagsätare. Så ganska snabbt kommer vi ledsna på att tvätta otymplig soffklädsel och få leva med äckliga fläckar.

Oavsett vilken klädsel vi väljer så tänker jag mig att vi köper något av ovanstående överdrag och väntar och hoppas på att Ikea tar sitt förnuft till fånga och tar fram ett mer praktiskt och snyggt överdrag, som vi kan köpa till då det väl händer.

Men vilket ska vi ta? Vilket skulle du välja?

Dessutom förordar jag offentligt spöstraff för den formgivare som drivit igenom den obegripliga idén att förutom vitt endast erbjuda citrongult soffklädsel i maskintvättbart tyg. Citrongult!? Kanske om man inredde en glasskiosk...

13 kommentarer:

Clara sa...

Du skulle kanske kunna färga det vita överdraget hemma själv? De flesta hobbybutiker (typ panduro) har färger för hemmafärgning, och bomull brukar aldrig vara några problem.
/ClaraSofia

Anonym sa...

Jag skulle ta det grå. Har en IKEA soffa med vitt överdrag och det blir precis som du säger - efter ett tag orkar man inte tvätta mer än en gång om år typ....

Anonym sa...

Håller med föregående talare; ska det bli en vit får man färga - tvätta går bort. Man kan dock aldrig vara 100%-igt säker på att det blir jämnt färgat, men en batiksoffa är ju inte fel - eller...? Man kan ju dessutom GO TOTALLY CRAZY o faktiskt måla eller trycka mönster själv! Mycket skojjigt!

Ett annat alternativ är grå soffa samt införskaffande av färgglada kuddar o plädar - då kommer den inte att se så kompakt grå ut. Dessutom kan man helt ändra utseende efter behag eller årstid - grått blir ju vacker ihop med gröna/blå attiraljer eller med den varmare röda färgskalan.

Vi väntar med spänning på upplösningen av denna rysare.

Dödergök sa...

Vitt är alltid vackert men hej vad opraktiskt. Svårt val. Grått är inte min melodi men det kan ju också vara jättefint i rätt miljö. Men om det var yllekänsla på det tyget kan det lätt bli så att det noppar eller luddar av sig. Finns det ingen annan soffa du vill ha?

Agata sa...

Tack för alla synpunkter på detta livsavgörande val ;-).

Färgning är ett alternativ jag övervägt, men kanske inte på ett helt nytt överdrag som ju kan få vilket resultat som helst...

Eftersom det bara ska vara en temporär klädsel - hoppas vi - så kanske man kan överleva ett vitt överdrag trots fläckar.

Noppor och annat elände har jag inte funderat på tidigare, men så kan det ju gå. Inte bra...

Och det här är verkligen den enda soffa jag hittat som tilltalar mig både form- och prismässigt.

Hmm. Tål att tänkas på lite till, alltså.

Anonym sa...

De kanske har ett annat överdrag på bemz.se

Agata sa...

annaa - nej, de har inte några överdrag till Karlstad ännu.
(I mitt desperata tillstånd så mejlade jag dem för att kolla, och fick svaret att de inte hade några planer på att börja med den modellen än på ett tag.)

Anonym sa...

Vit så klart!!!

Gekko sa...

Visst finns det sofföverdrag att köpa på nätet till Ikeasofforna, som inte är från Ikea? Jag vet folk som gjort det men minns inte vad företaget heter.

Anonym sa...

Jag röstar på den mörka! Ev tillbehör i form av en ljus filt och några kuddar?

Anonym sa...

Vi funderar också på en Karlstad, så vi tackar för tygresearchen. Helst vill jag ha en röd.

Men ang vit vill jag säga, vi har en vit i ett annat rum, den är från 86 och vi tvättar den inte ens varje år! Den har stått emot sej jättebra! Och just nu, när TVrummet är "under construktion" och den vita soffan får fler sittningar än vanligt, har vi faktiskt lagt ut filtar i den. De stoppar lite vardagsslit.

Bemz idé är väl att sälja överdrag när soffan är ett par år, så det kommer kanske när det vita tyget lagom sunkat ner sej? ;-)

Agata sa...

elisabeth - det finns röd. Liksom brun och blå i ett tyg som kräver kemtvätt. Den röda är fin, men efter att i flera år ha haft Tomelilla i röd, blå och grön så tycker jag nu att det är dags för något färglösare.

Anonym sa...

Du har inte kollat in www.bemz.com då? De har ju massor av klädslar till Ikea-möbler... :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin