15 november 2007

Mer dräkter till folket

För 25 år sedan vävde min mormor tyg till folkdräkter åt sina två döttrar och åt det då enda kvinnliga barnbarnet – jag.
Hittills har det vackra ylletyget legat i en plastpåse, men nu börjar jag känna att jag borde sy den där jäkla dräkten. Men jag drar mig eftersom det är så mycket handsömnad och broderi, och har man en gång satt saxen i det så har man.

Ska jag gå på kurs, kanske?

Här ser man hur dräkten ska se ut. Det är den översta.
Lite trist att min folkdräkt är den allra fulaste av de som finns att tillgå i Norrbotten... En sån här gång skulle jag gärna ha mina rötter i Piteå älvdal istället...

9 kommentarer:

Eva i Halmstad sa...

Tycker inte att den var ful. Det är nog inte en dum ide att gå på kurs , du har ju rätt i när man har klippt så har man klippt.
Eva.

malin sa...

Min farmor vävde också tyget till folkdräkten (samma som din!) och sydde även den själv. Vilket hantverk! När hon gick bort så var jag väldigt snabb på att lägga beslag på dräkten, även om jag kan hålla med om att det finns betydligt vackrare!

Anonym sa...

Den var fin, fast min blick fastnade på Sockendräkt från Överkalix! Den skulle jag kunna tänka mig att gå på Nobelfest i :-) Och så bor min halvbror i Ö-kalix, så jag är lite jävig... :-) Min hem-bonn-hål har inte ens någon drält :-( Nybyggarstad... pff... Men hur som helst: klar att du skall sy den dräkten :-) Brukar det inte finnas grupper att gå med i, för dräktsömnadskonst?

Anonym sa...

Den är ju jättefin!
Själv har jag en västerbottensdräkt som min mamma sydde till mig när jag var 13. Både västen och kjolen har sytts ut den del... och jag använder blusen som hör till min pappas dräkt.

Agata sa...

Tack för er uppmuntran! Ska se vad hembygdsföreningen och studieförbunden sysslar med. De har kanske kurser.

ulricha - Ja! Visst var Överkalixdräkten fantastisk!

paula - Jo, jag vill minnas att det sas att någon (förmodligen min syslöjdsfröken-moster) skulle sy den åt mig när jag vuxit klart.
Å det har jag gjort nu. Men jag verkar få sy den själv.

Dödergök sa...

Jag vill också sy en dräkt men jag måste i såna fall börja med att väva tyget till den så du har ett försprång! ;)
Kulla som jag är och dalaromatiker hade det ju varit roligt om man kom från Leksand eller Rätvik men "min" dräkt är fin den med med blå kjol och rött liv. Helt klart ett projekt på framtiden...

Anonym sa...

Jättesnygg! Har själv en halvsydd folkdräkt i källaren som jag påbörjade på just en kurs, nån gång på det glada 80-talet... Min är från Skåne där min mamma är ifrån, Villands härad.

Synd att härader inte finns längre, kanske ett ord man borde återta i bruk?

Anonym sa...

Den är ju jättefin - speciellt om man jämför med Medelpadsdräkten som jag skulle kunna ha....

Agata sa...

Cina - fast jag tycker att Medelpadsdräkten är vacker.
http://www.hemslojden.org/foerening/1916/Photomedelpad2.jpg

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin