17 juni 2008

Ibland tänker jag på miljön

Mitt miljösamvete tränger sig på i skov. Vissa gånger låtsas jag helt oförstående - som när ovälkomna spindlar får duscha i radar.
Andra gånger kan jag reta upp mig till vansinne på resursslöseri. Jag har allt mer börjat tänka på att det visserligen är bra att sopsortera, men det väger inte upp resursslöseriet - det är ju vid inköpet som felet görs. Bara där kan man styra resursanvändandet.

Och min kloka bonusmamma (Den bästa jag kunde få, faktiskt! Min pappa har haft god smak när det gäller kvinnor!) påpekade en gång lite syrligt till min bror att det ju inte spelar någon större roll hur flitig man är med återvinning när man utan att tveka kastar ut ett helt funktionellt kök bara för att man vill ha nytt och annorlunda.

Min senaste fundering är om jag ska sluta köpa plastkassar, trots att min mataffär har nedbrytbara påsar. Istället kan jag sy egna och fylla alla bilar med tygkassar så att det alltid finns när man ska handla. Frågan är om vi kommer komma ihåg dem varje gång.

Men den viktigaste funderingen är: Vad lägger man soporna i sen? Det kan ju inte vara smartare att köpa särskilda soppåsar på rulle?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Precis samma tanke har slagit mig. Vad använder jag till soppåse om jag går över till tygkassar? Kommer du på nå't smart så let me know.

Anonym sa...

Men billigare! Dessutom tror jag att soppåsar på rulle är mer miljövänliga eftersom de är GJORDA till att slänga sopor i.

Själv får jag ständigt dåligt samvete när jag spolar vatten för länge eftersom det finns människor (många!) som inte ens har rent vatten att dricka.

Maud/En bok om dagen sa...

Om inte annat så är det billigare med påsar på rulle. Tror jag. I alla fall har jag övertygat mig själv om att det på något vis måste vara bättre än att köpa plastpåsarna en och en för minst 1:50/styck, för jag tänker sy tygkassar nu i sommar och börja mitt nya, plastpåseprasselfria liv sen.
Oj, så krångligt resonerat. ;-)

Mrs Petersson sa...

Vi har under våren lyckats göra denna övergång, och det har varit helt smärtfritt. Påsarna på rulle är billigare, tunnare och starkare. Har köpt butikens egna stadiga vävda kassar eftersom mjölkpaketen spräcker alla plastpåsar och huset svämmar över av (ännu dyrare)papperskassar.

Anonym sa...

*ler*
Ungefär så ja... funderat på det där jag också. Möjligen att man inhandlar en i plast och en tygkasse fylls, osv... hälften, bättre än allt i plast. För ALLA plast blir inte alltid soppåsar, eller? Nja, nu har vi inte småbarn längre så, blöjpåsens liv är över här. Nej, tygblöja fanns som noll ungefär då - inte mode ;)
Må så grankott... ngn som har flera tygkassar, men inte alltid de är med!!! In i bilen var det, ja...

Dödergök sa...

Jo soppåsar på rulle är faktiskt miljövänligare, åtminstånde om man kollar efter en sån sort, dessutom är de billigare som flera redan påpekat. Jag upplever dessutom att man inte okynnesslänger lika mycket när man inte har mängder av hemköpspåsar att slänga i.
Jag har kört på stickade nätkassar och sydda tygpåsar ett tag nu och det känns väldigt bra i själen. :)

Agata sa...

Ni har övertygat mig om att påsar på rulle is da shit. Nu ska jag producera tygpåsar av redan existerande tyger och låta plastpåsarna stanna i affären.

Anki sa...

Allt är redan sagt så jag nickar bara instämmande :-)

Anonym sa...

Hi hi, ja när det gäller spindlar då...Klok bonusmamma du har, det är ju helt rätt. Själv sopsorterar jag men tetraförpckningar är jag slarvig med. Undrar om det är så miljövänligt att slösa en massa vatten för att diska ur dessa förpackningar???

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin