22 augusti 2009

Same same ...

Har varit på loppis i dag. Gjorde en del fina fynd, bland annat björktavlan överst.
Den fick följa med hem, inte bara för att jag samlar på souvenirer, utan också för att den innehåller en bild på en högst omnipotent ung samepojk. Tittar man noga så ser man att han återfinns på inte mindre än fem av mina souvenirer, och det intressanta är att det är för olika orter nästan varje gång.
Lycksele, Ånn, Sørli och två från Östersund.

Frågan infinner sig: Vem är denne pojk som används, helt ogenerat, överallt i norra Sveriges souvenirtillverkning? Var bor han på riktigt? Finns han alls på riktigt?

Hoppas han får procent på all försäljning.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, vilken bra iakttagelse! Mon Amie kopparna är utan öra!

Anonym sa...

Och tack för grattiset!

Lisa sa...

Å du galna, galna kvinna! Jag trodde att JAG var galen med allt mitt samlande, men du ligger steget före.

Har fått ge mig och Herr Gåman och Blåsippan åkte ner i dag...

Y sa...

om du verkligen vill veta tipsar min man om en artikel i dn nu under sommaren där en vykortstillverkare i östersund intervjuades. Hans specialitet var vykort från inlandet.

skitkul samling!!

Agata sa...

Soffy - Jo, under några års ssamlande har det inte undgått mig att vissa bilder återkommer - men den här är allra vanligast.

Lisa - Åh, tack. Tror jag.

Y - Välkommen hit! Den artikeln läste jag. Ska se om jag kan få fram vem som tagit bilden. De är ju fastklistrade allihopa...

Marias stickning och läsning sa...

Lappar sa man på den tiden, 50-60talet om samerna. Lappar var ett av mina stora intressen då vilket innebar samlande på saker och bilder, lekar, en lappsk brevvän mm mm. Därför tror jag att lappen/samen på dina souvernirer är Sven-Gösta Jonsson vars hit "vid foten av snöklädda fjället" var en favvolåt då ca 1959-60. Framförde den med lappmössa på roliga timmen i skolan. Här finns den: http://youtube.com/watch?v=drgj1HomHr4

Smycka sa...

Vad roligt att få veta vem det är på bilden! Har sett den lite här och var även jag. Jag samlar inte på dessa saker, men tycker att de gör fina arbeten. Fin samling du fick ihop denna gången. =o)

Agata sa...

Maria - Tack!! Det verkar som om du kan ha rätt, men jag ska forska lite mer! Vilken fantastisk kunskap!
Det innebär ju att varken Ånn, Sørli, Östersund eller Lycksele stämmer öht. Finns det månne souvenirer från Jokkmokk med samma bild?

Smycka - tack. Jo, vissa av souvenirerna är jättefina. Andra är bara kitschiga.

Myggan sa...

Såg något norskt program i somras där svenskar som poserat på same-korten intervjuades. Och de tycktes dyka upp på olika orter.
Det var alltså bröllopsklänningen vi såg för ett tag sedan. Då hade jag rätt alltså. =) Mina varmaste lyckönskningar till dig och maken.
/Anna

Agata sa...

Myggan - det programmet skulle jag verkligen vilja se! Jo, det var en del av bröllopsoutfiten som visades upp. Fast just den här kanten tillhörde väskan som jag sen aldrig använde.

Karin sa...

I uppsala på upplandsmuseet har Lasse Åberg en utställning med souvernier i detta stuk. Snäckor med målade namn ex "Granna" eller klistarade vykort på saker, obscena salt och pepparkar, tallrikar med mönster man inte vill drömma om. Roligt var det iaf att gå där och titta.
Hälsningar Karin//Uppsala

Kajsa sa...

Älskar rubriken! Sann humor... :)

Agata sa...

Karin - Ja! Den utställningen var jag och såg i hans museum i Bålsta! Fantastisk!

Kajsa - Åh, tack. Den gav sig själv. Om vi säger så.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin