5 januari 2010

Jag tycker viktiga saker


Jamen, det var då tusan vad tramsigt och prylgalet och ointressant det blir här ibland.
Jag är ju en tänkande person som har massor med synpunkter på världen och samhällsordningen, och så ägnar jag mig åt att redovisa stickprojekt och fotografera loppisfynd som om det vore meningen med livet.

Det blir än mer påtagligt när vänner har det svårt, när döden gör sig påmind och saknaden aldrig går över.

Så därför kör jag nu en liten best of Agatas åsikter. Håll till godo:
 • Jag tror på människor. Jag tror att alla har något att bidra med om de får en chans och jag försöker att tro alla om gott tills de bevisar något annat.
 • Jag tror inte att ensam är stark. Jag tror på samarbete och solidaritet och på att vi inte är starkare än vår svagaste länk.
 • Jag tror på facklig kamp, på en stark social omsorg och på att vi skapar det bästa samhället tillsammans med varandra.
 • Jag har inga som helst problem med att betala skatt. Ett rättvist samhälle där alla ska ha en chans kostar pengar, så enkelt är det.
 • Jag tror på vård i stället för straff. Att tro att dödsstraff löser något är infantilt, även om jag kan förstå att en omedelbar ilskereaktion kan leda till att man förespråkar det.
 • Jag tror på kärlek vart än den visar sig, så länge ingen blir tvingad. Om man väljer att älska en eller två eller någon av samma eller motsatt kön spelar mig faktiskt ingen roll alls. Gör det ni mår bra av.
 • Kyrkan borde ha mer att göra med en tro på nutida människor och en modern gud, än med tro på en föråldrad bok.
 • Och måste man nu gifta sig i kyrkan så ska man väl få det, oavsett vilket kön ens partner har. Hur kan det ens vara en svår fråga?!
 • Jag tror att världen utvecklas positivt av integration.
 • Jag tror att vi alla mår bra av att utmana våra åsikter och kulturella ståndpunkter, och vad kan väl vara nyttigare än att få förmånen att lära känna andra kulturer och samhällsklasser?
 • Jag tror att nationer med stängda gränser fjärtar ihjäl sig och dör en urtråkig sotdöd.
 • Jag blir förbannad på småaktiga människor som bara kan se till sig själv och sina egna åsikter. Alla är vi olika och det är bra.
 • Jag kämpar ständigt med mina egna fördomar och alltför snabba åsikter om andra. Men den enda person jag verkligen kan förändra är jag själv, så jag försöker bita ihop och tänka ett varv till. För det mesta.

Nej, det där var ju inte ens särskilt provokativt, men nu kan jag andas ut och fortsätta skriva om loppisfynd ett tag.

Å andra sidan har jag inte den här bloggen för att debattera mina politiska ställningstaganden, så lägg inte ner för mycket energi med att försöka trigga igång mig på några fajter om min åsikter.
Jag kommer förmodligen ändå inte att svara...

8 kommentarer:

Dödergök sa...

Jag tycker nog att dina åsikter skiner igenom även i dina "vanliga" inlägg. Det märks att du är en varm och klok människa.

Mina åsikter påminner mycket om dina, jag är aningens mer bitter och arg bara. :)

agata sa...

Åh, tack. Ibland är det lätt att känna sig aningen lättviktig i bloggen, och det är inte bra.

Hoho. Bitterheten och argsintheten går över med åren, vänta du bara. ;-)

Therese sa...

Vilken tur att du hittade in till min blogg, för jag är glad att det ledde till att jag hittade till din!

Kloka tankar och jag håller med dig, i precis varenda punkt. Hade knappast kunnat sagt det bättre själv!

Katarina sa...

Kikar in här regelbundet men kommenterar sällan. Du har mycket roligt för dig och jag får många bra boktips;)
Håller fullständigt med dig i vad du tycker och det känns skönt att fler tror på den goda människan, när det rapporteras om så mycket ondska runt om oss.

Morgana sa...

Åh vad du är bra!!!
Håller med dig i varenda punkt.
Hihi dig skulle jag vilja fika med :-)

Zazza sa...

Du är en så otroligt klok och idérik kvinna som jag njuter av att kolla in till ibland. Jag är nästan helt enig med dig i vad du skriver, med det är dina stickerier och loppisfyndigheter som jag gillar mest. Jag vill oxå fika med dig.

agata sa...

Therese - Välkommen! Kul med likasinnade.

Katarina - Hej! Roligt att du ger dig till känna! Ja, jag kan inte se några hållbara alternativ till att tro på människan. Inte om man ska få ett trevligt liv under tiden.


Morgana - Äsch, den här gamla trasan. ;-) Tack! En fika kanske vi får knö in någon gång! Om inte annat så i bloggvärlden.

Zazza - Så skönt att det är det jag skriver om mest som lockar. Hade du varit ute efter mina politiska åsikter så hade utbudet blivit magert här i bloggen. ;-)

liene sa...

Hej! Jag brukar titta in hos dig via Tant kofta!
Jag läste din inlägg och blev tagen: Jag skulle inte kunna sagt bättre...Du har sagt det jag har gått runt och behålt till mig själv, med visa gånger då munnen inte vill hålla mera-har det bara vält utt!
Förtsätt att skriva,det behövs flera som vågar säga det man tänker och tror på!
Det är som du säger -bara tillsammans vi är starka !
Det finns utlottning på min blogg ocm du intereserad!
Keep being Agata!
Mvh liene&anders

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin