3 mars 2010

Glass-vas

Gamla reklamprylar är ofta väldigt kul, och den här bastanta glasvasen har texten Kalle-glass inetsad på framsidan. Alltså fick den följa med hem.
Men vad var Kalle-glass för någonting? Jag har försökt googla, men hittar inget av vikt.

Nu ska jag gå och köpa tulpaner, så att vasen inte känner sig så ensam.

11 kommentarer:

Smycka sa...

Helt underbar som tulpanvas! =o)

agata sa...

Smycka - Det tror jag också! En bild kommer!

Anonym sa...

Hej! Hamnade här av en händelse och såg glaset med texten: Kalle Glass.
"Kalle Glass" hade glassfabrik i Husum när jag växte upp, alltså på 40-talet. Om jag inte minns fel fanns den under 50-talet också. /Alice

agata sa...

Alice - Tack för den informationen! Kul att få lite mer kött på benen vad gäller min vas!

Anonym sa...

Kalle Glass hade som tidigare nämnts glassfabrik i Husum, strax norr om Örnsköldsvik. Han började så smått med att vintertid promenera efter samhällets huvudväg och sälja varmkorv, sommartid var det glasslådan han styrde omkring med.
Vid alla arrangemang i samhället fanns Kalle där med sina godsaker.
Det påstås att han var den som var först med glasspinnen, trots att annat numera går att läsa på nätet.
Startade glassfabrik nere vid "Gammelån" i Husum, den drevs till i början av 1970-talet. Den mest populära och absolut godaste var Storstrut, efterföljarna finns numera i butikernas fryslådor. Minns en kamrat som tillfälligt jobbade vid tillverkningen och råkade tappa en påse som isglassen skulle stoppas ner i, kamraten kastade naturligtvis den i soptunnan, den hade ju legat på golvet. Kalle blev rasande, han fick genast plocka upp den igen, under förmaningens ord fick han höra att den kostade hela 3 öre att tillverka, och här skulle inga slantar kastas.
Kontentan blev att Kalle blev mångmiljonär och bodde vintertid på Kanarieöarna med sin hushållerska.
Jag bjuder många kronor ifall glaset skulle vara till salu.
Hälsningar

agata sa...

Men! Vad kul med mer information om min fina vas! Sånt är alltid roligt att få veta mer om.

Visserligen brukar jag inte gå på loppis för att tjäna pengar i andra hand, men vill du köpa vasen så kan du få det. Den har några små naggar i överkant, och en liten rostfläck på insidan, men är annars i fint skick. Tjock och rejäl är den också. Mejla mig om du fortfarande är intresserad!

Maggi sa...

Hej!
Kalle Glass var min stora favorit farbror under min uppväxt. Min pappa som var kylmontör var där ganska ofta och jobbade. Kalle ville alltid att pappa skulle ta mig med till Husum. Där fick jag äta så mycket glass jag bara orkade. Han skickade glass till mig så vi hade alltid frysen full av glass. Han var den snällaste människa jag känt. Tyvärr sålde han glassfabriken till GB glass. Jag pratade med honom någon månad innan han dog. Han hade ett brev från mig i sin ficka som han tog upp och tittade på ibland

agata sa...

Hej! Vilken rar historia! Det är trist när alla små tillverkare köps upp av större jättar, men jag har vasen kvar som jag kan glädjas åt!

Jonas sa...

Hej!
Att jag ser att Maggi skrivet att hon hade Kalle som sin favoritfarbror förvånar mig inte.

Det är nämligen så att jag bodde granne med Kalle när jag växte upp i Husum på början av nittiotalet.
Och det är också därför jag sökte mig hit. Det är ganska ofta jag tänker på honom.

Min pappa brukar säga att han måste ha vart världens anonymaste miljonär. Han levde inte i lyx. Han odlade sig egen sallad varje år. Året runt, med hjälp av värmeslingor. Jag kommer ihåg hur vi brukade sitta ute på hans veranda och plantera om salladsplantorna tillsammans. Hans skomakarlax, (gravad strömming) som han brukade lägga in i smörpaket.

Som Anonym skrev ovan åkte han till Kanarieröarna, varje år när första snön kom. Och kom tillbaka när våren närmade sig.

Han tog vara på det han hade.
Han va ekonomisk. Men jag kommer inte ihåg honom som snål. Utan istället som väldigt snäll och givmild. Och ingen som skröt.
Han präglade min barndom. Han är min Idol.

/ Jonas

Anonym sa...

Hej!
Om du har vasen kvar och om den är till salu så är jag intresserad att köpa den. Kalle var min mans farbror och han har alltid pratat så gott om honom. Min man skulle bli jätteglad om han fick en sådan "raritet", /Inger, ingertolfes@hotmail.com

AUTO Norrland sa...

Hej! Köpte någon glaset från Kalle Glass eller? Annars gör jag gärna det då jag bor ett stenkast ifrån där fabriken fanns. Mvh/Håkan

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin