19 september 2010

Vilket slöseri

När jag tänker på hur många sådana här skottkärrelass vi kört bort i höst blir jag lite beklämd. Det är ju nu, när vi är hemma hela dagarna som vi skulle göra äppeldricka och äppelmos och äppelpaj för att ha i den kulna vintern. I stället för att gå till affären och köpa besprutad, importerad frukt till höga priser.

Men vår lilla frys är alltid full och orken för att plocka fram assistenter och syltgrytor finns inte riktigt. I stället dumpas allt i naturen och får fungera som gödning och fågelmat.

Nästa år, då ...

4 kommentarer:

Fröken Fräken sa...

Oj! Här får vi liksom ingen frukt från träden tyvärr.. de fåtal fruktträd som växer här hinner liksom bara komma igång så blir det för kallt! Men det låter ju bra att dela med sig av alla äpplen till djuren.

Monica R sa...

enklaste som finns;

Äppelsaft

10 liter äpplen med skal, kärnor mm i bitar
5 liter kokande vatten (svalnat)
75 g citronsyra

36 timmar

Sila och rör i 2 ½ kg socker
2 msk atamon

önskar jag bodde närmre och kunde ta hand om en full skottkärra:-)

kram Monica R

Agata sa...

Fröken Fräken - Med en halv släkt i Norrbotten vet jag hur det kan vara. På samma sätt som det dignar av äpplen i mellersta och södra Sverige, så är det en lyx längre norrut. I fjol hade jag förmånen att få åka upp på släktturné i september och då tog jag med mig en stor kasse äpplen. Det uppskattades mycket!

Monica R - Tack för receptet! Det ska jag ta och testa, även om äpplena sjunger på sista versen.

tilda sa...

Oj vad jag känner igen mig! Jag har också skottat många skottkärrslass med äppel.Det känns så fel,men man kan inte ta tillvara allt när det finns sådana mängder.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin