7 november 2012

Kokboksfynd

Ibland gör man den där roliga fynden på oväntade ställen.
Av en slump började jag slentrianbläddra i en hög med inredningstidningar från 2000-talet, och där låg någon äldre persons kökshistoria.

Fina, små kokböcker av olika slag och ålder och några handarbetsböcker.


Klart att de fick följa med hem!Den blåa boken Veckans mat uppe till vänster är utgiven under ransoneringstid 1945. Tro mig - det syns på recepten!  Den är utgiven av Kooperativa förbundet och Husmodersupplysningen och kostade 35 öre när den gavs ut. För mig blev den ännu billigare, för jag fick alla böckerna gratis! 

De goda korvrätterna har jag inte tittat närmare på, men boken Dukning innehåller en hel del fint, även om vurmen för pappersdukar och brutna pappersservetter slår över. Den kom också ut 1969.
Här är det en frukostdukning som presenteras.


Boken längst ner till höger, Kalastårtan är ett finfint fynd! Den är skriven 1956 av Willy Maria Lundberg, ni vet hon med Träslottet i Arbrå. Hon var journalist och konsumentupplysare, så det här är inte särskilt förvånande.


Ett ljuvligt uppslag som föreställer samma tårta som på omslaget. Det är en vinnartårta när Folket i bild utlyste tävlingen Kalastårtan. På den blåa stolen står en skål från Trillers i Tobo, och bildtexten till den understa bilden lyder:
I Larses Stinas moderniserade trivsamma kök rustas för helgen. Det är björnmossemattan som flätas för brokvisten. Mormorsmor Karin är 85 år och har sedan sin ungdom vid helger flätat björnmossa till bromatta. Tekniken som är en speciell flätning har hon lärt sin dotter Stina, humor i gården. Snaten, Hälsingland.

Tyvär saknar den lilla pysselfamiljen namn, men pysslet känner man lätt igen. Jag lär nog återkomma med några fina tips och recept från den här fyndboken!Den här boken är väl för stilig! Laga till fest utkom 1969 och är snyggt randig med recept för festen. Även här var Kooperativa förbundet inblandade. Alla recept är provlagade i KFs provkök.

De flesta recepten är i avsaknad av bilder, men här och var dyker de upp. Här är det två olika sorters pizza om serveras med te (?) 
Och hur kul är det inte att titta närmare på dukning och inredning i de här 60-talsböckerna!?

4 kommentarer:

heidi sa...

det är underbart, roligt att titta på bilder från förr, och se hur det var då:) och att inse att då var det nytt, och att det som är nytt för oss idag, kommer av nästa generation vara som det gamla som du hittade i en hög med böcker idag:)

pizza med te... kanske inte direkt det första man tänker på när man vill ätaEn pizza:) kanske tänkte dom pizza/scones, nästan samma sak... och engelsmännen dricker ju te till scones:) italien var väl fortfarande exotiskt när kokboken skrevs:)

jag har kokböcker från 80-talet, där sådant som är vardagsmat och vardagskryddor idag, framställs som nytt och spännande. inte riktigt samma sak, men det får mig ändå att inse hur fort utvecklingen på matfronten går:)

Agata sa...

Haha! Ja, jag minns när jag själv flyttade hemifrån i slutet av 80-talet och någon introducerade mig för vitlökssmör! Vitlök hade knappt funnits i mitt banrdomshem.
Och jag lärde mig att ha mald kardemumma i kaffet!
Det var stora nyheter i en 18-årings liv då! ;-)

Christin sa...

Precis den typ av böcker jag alltid tittar efter på loppis. Kul fynd du gjorde, extra bra när man ger bort dom istf att slänga.

Lenaslera sa...

Jag har också dukningsboken. Jätterolig att titta i :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin