19 januari 2013

Hej livet!Tiden räcker inte till. Livet rasar bara fram i flygande fläng och jag går ständigt runt och känner mig stressad över att jag inget hinner med. Att jobba heltid samtidigt som hem och familj och självförverkligande och välmående ska hanteras går inte ihop i slutänden.
På den tiden då jag inte hade barn kunde jag inte förstå vad andra menade. Herregud, det var väl bara att avsätta lite tid för det man ville göra. Men på den tiden hade jag bara en vuxen sambo att ta hänsyn till, och han kan hantera att jag gör saker på ett annat våningsplan eller stänger in mig i mitt pysselrum i stället för att se på tv på kvällen.
Min sexåring har en annan åsikt. Han vill gärna vara med eller sitta nära. Och efter alla år som jag och mannen längtade efter barn så längtade vårt barn efter en mamma och en pappa. Och nu har vi varandra, och då är det inte så lätt att neka till närhet och umgänge.

Men ändå ... jag mår bra av ensamtid. Av att få fundera och skapa utan att någon rycker i mig.
För att övertyga mig själv om att jag behövde en ledig vardag i veckan började jag göra en lista på saker jag vill hinna göra mer av:

* Gå till biblioteket och låna böcker
* Scanna in gamla foton
* Gå på loppis
* Hinna tänka ut pysselidéer och genomföra dem - i dagsljus
* Renovera lite smått utan att behöva ta hänsyn till en liten människas önskan och uppmärksamhetstörst
* Möblera om och skapa ordning i mitt syrum
* Motionera
* Sälja saker på Tradera
* Rensa i garderober
* Sticka
* Sy
* Tänka långsamma tankar
* Baka matbröd
* Laga mat och göra matlådor
* Fika
* Umgås med vänner
* Brodera
* Lyssna på ljudböcker
* Tillverka porslinssmycken
* Rensa i bokhyllan
* Lämna saker på loppis
* Hinna hämta sonen tidigare och kanske låta någon kompis följa med hem
* Förbereda middagar
* Åka till återvinningen med skräp
* Rensa ogräs
* Plantera blommor
* Gå i skogen
* Gunga min själ i en hammock

Och så kikade jag in till min chef och fick okej. Så nu ska jag vara ledig på fredagar under våren! Yiihoo! Jag känner livet i mig!

9 kommentarer:

AnnaA sa...

Den listan ser ut som min. :)
Hoppas dina fredagar blir bäst!

Händer på Haga sa...

Grattis! Det där kommer att vara väl investerad tid!

Ulrika sa...

Bra där!!

Tyg och otyg sa...

Det låter som en bra idé. Jag funderar också på att gå ner lite i arbetstid, av samma anledning. Jag tycker inte att jag hinner/orkar allt som jag vill och behöver på min fria tid och då har jag varken sambo eller familj att ta hänsyn till. Jag är snarare tvärtom mot hur du var tidigare, jag fattar verkligen inte hur folk som har familj och barn får livet att gå ihop överhuvudtaget. :)

Myggan sa...

Låter som en riktigt bra idé. Egentid när sonen är i skolan och familjetid när han kommit hem. Försök nu bara inte att hinna det du förut gjorde på 5 dagar på jobbet på 4 dagar nu. Då får du ingen nytta av dina frifredagar. ;)
/Anna

nattugglan sa...

Så himla bra!! Listan ser ut som min fast jag har "stora barn" som man inte behöver hinna med för de har sitt liv.. men barnbarnen skulle man kanske kunna ha lite mera tid till.. fast då så har de oxå sitt..nu är det mest slalombacken som gäller...Så förstående chef du har..hoppas du hinner göra nått från din lista..

Maud/En bok om dagen sa...

Smart. Det handlar inte bara om att följa gamla mönster här i livet. Man behöver tid att leva också.

Agata sa...

Åh, så härligt med alla era hejjarop! Ja, jag tror att den här våren kommer bli världsbäst! Jag har redan kommit på flera andra punkter som skulle kunna åka upp på listan utan eftertanke, så det finns en hel del som lagts på hög de senaste åren!

Dödergök sa...

Ett jättebra och genomtänkt beslut!Att ha en dag hemma att gå runt och skrota och göra sånt som aldrig blir gjort låter toppen.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin