14 februari 2013

Gör det lilla du kan

Jag är inte världsbäst på att tänka grönt och klimatsnällt hela tiden, men jag tror på att alla kan åtminstone göra något för att göra miljön en tjänst och därigenom vår gemensamma framtid.

Och den här listan från Naturskyddsföreningen tycker jag är förnämlig. Om man bara kan komma ihåg fem saker att handla som ekologiska så är det dessa:

Kaffe
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

Bananer och vindruvor
Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter
För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

Kött
När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis
Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward - en kung som borde störtas!Och i senaste buffé tipsar Mattias Klum om att han aldrig köper produkter som innehåller "vegetabiliska oljor" eftersom det uttrycket ofta står för att produkten innehåller billigt och miljödåligt fett från odlingar som orsakat skövling av regnskogar.. Det ska jag ta till mig!

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Åh vilken bra lista, tack för att du gör oss uppmärksamma på detta. Det är ju faktiskt väldigt enkla saker man kan göra!

heidi sa...

TACK!

jag gör allt - utom att köpa ekologiskt kaffe! skall definitivt byta ut det mot ett bättre framöver!!

Maria sa...

Lärde mig också häromdagen att man ska undvika butikers egna varor, har skrivit lite idag på bloggen och länkat till mer info. Ett litet uppvaknande!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin