17 augusti 2013

Har du sett den där jävla herr Kantarell?

Ett återkommande, tydligt tecken på att jag är medelålders är mina årliga försök att plocka svamp.


Jag har liten, för att inte säga ingen, erfarenhet av svampplockning. Jag kan minnas att vi som barn var ute en gång tillsammans med några vänner till familjen för att plocka fingersvamp. Tror jag det hette.

På senare år har jag försökt fråga mer kunniga vänner om råd. Hittills har ingen varit snäll nog att ta mig med ut på en svamptur och jag kan inte riktigt avgöra om det beror på att vi inte är tillräckligt nära vänner eller om det bara är slumpen.

Men råden jag får är både svepande och direkt motsägande, så jag famlar fortfarande i blindo i skogen. Vilken vegetation ska jag egentligen söka mig till?

Blandskog säger de som vet.
Blandskog schlandskog säger jag. 

För den kan ju se ut hur som helst! 

Ska det vara torr eller blöt mark? Mossa? Gräs? Lavar? Ska jag söka mig till lingonris eller gräs? Är det kalhyggen eller platt skogsmark? Behövs det mycket sol eller kan trädens kronor bilda kompakta tak? 

Och ständigt blir jag provocerad av vänner och bekanta som aningslöst lägger ut bilder på Facebook där de glatt utropar att de "bara skulle gå på skogspromenad och fick stoppa hundpåsen full med kantareller" tillsammans med en bild som föreställer ett gult hav!
 

I dag kom jag hem med något som jag kanske tror är Karljohansvamp. Men jag vet inte. Och jag kan inte riktigt klura ut om den är ätbar när den blivit gulaktig i hatten. 

Och någon jävla kantarell är det ju inte!

3 kommentarer:

Irene Lundell sa...

Det där ser ut som en fin Karl Johan. Och är det inte en Karl Johan så är det en ätbar släkting, som förmodligen smakar utmärkt smörstekt.

Soppar är bra att plocka, det enda som kan hända är att de inte smakar så mycket. Det finns några som man inte vill ha i maten då de kan förstöra en anrättning. Och ett par som är giftiga, men de liknar inte alls Karl Johan, kolla här: http://www.svampguiden.com/soppar.asp

Iréne JB sa...

Brukar hitta våra kantareller i skogen där de brukar växa under ormbunkar. Men jag ser dem ju aldrig. Fast barnen ser dem. Nu vet jag inte var de gula växer utan vi brukar plocka trattkantareller. maken har även ett "hemligt" ställe där han plockar svart trumpetsvamp. Men hur det ser ut där vet jag inte alls. Blandskog är det iaf. Och inte för torrt.

heidi sa...

jag tror att alla soppar är ätliga, fast alla är inte goda:)

jag brukar hitta kantareller i i en blandskog, oftast nära blåbärsris och lingonris, och alltid där det är fuktigt i marken:)

hoppas att du hittar någon som vill visa dig!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin