8 juli 2014

Mat och matjessillstårta

Och så gick det några sommarveckor. De första på semestern bjöd på kyla. Men nu! Nu är det ljuvligt! Värme och sol och prunkande rabatter. Och jag bränner mig och längtar efter skugga.

Midsommar firade vi med goda vänner och det här var mitt bidrag till buffébordet. En mycket god matjestårta och ett hembakat bröd som jag alltid återkommer till, från Anna Bergenströms lilla bakbok Rosenbröd och majorer. Det heter Mitt franska lantbröd och är verkligen både gott och vackert och kul att ha till fest. Men det behöver planeras lite eftersom man gör en surdegsfuskgrund dagen innan.


Anna Bergenströms franska lantbröd
Till surdegen:
25 gr jäst
2 dl rågsikt
2 dl ljummet vatten

Till degen:
4 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
5 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl
+ surdegen

Gör surdegen dagen innan. Blanda ihop de tre ingredienserna och förvara i rumstemeperatur. Täck bunken så den inte torkar.
Dagen efter görs degen på vanligt sätt, blanda surdegen med ljummet vatten. Häll i salt, olja och mjölet.
Arbeta samman degen och knåda några minuter. Jäs i 30 minuter i täckt bunke.
 Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda några minuter.
Ta bort en liten bit deg till dekoration och forma resten till en limpa. Använd slatten som är över till dekor av valfri sort. Om bitarna inte vill fästa kan lite vatten penslas dit först.
Jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i ca 25 minuter. Höj sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 30-40 minuter.
Receptet till matjessillstårtan hittade jag här.

Både bröd och matjestårta dekorerades med hempysslade vimplar i papper. Det är enkelt att göra. Två grillspett, en bit snöre, ett fint papper och lite klister är allt som behövs. Och lite tid.1 kommentar:

Heidi sa...

Anna Bergenström har skrivit 2 av mina favoritkokböcker:)

Surdegsbröd och matjesilltårta - det låter jättegott:)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin