20 november 2008

Ge mig en kvart extra...

... och jag hinner med en loppis på lunchen.

Mitt liv med loppisar började tidigt.
Redan i slutet av 70-talet minns jag att jag följde med min mamma på loppis. Därifrån minns jag särskilt väldigt små kuvert och brevpapper som jag fick köpa.
På den vägen är det. När jag flyttade hemifrån i slutet av 80-talet var jag en ganska stadig kund på Myrorna och Små smulor. En hel del av mina fina 50-talsklänningar kommer från den tiden. Min mamma kom också hem med gamla långklänningar från 40-talet. Hon var också tidig med att göra fina fynd, och har kommit hem med både silverfat och åtskilliga mängder med åtråvärd keramik. Själv minns jag hur jag gick förbi Stig Lindberg-keramik på 80-talet för att jag tyckte att den var ful! Nej, jag visste inte vem han var, men jag minns de mönstrade vaserna som inte fick följa med hem.
Om jag ångrar mig? Kanske.
Nu för tiden är det svårare att göra riktiga fynd, som är dyrbara i längden. Däremot är det fortfarande lätt att hitta fina saker till låga priser. Om man är ihärdig och inte tror att loppis är som att gå på ica och plocka på sig det man behöver. Det gäller att ha en mental lista på sånt man är på jakt efter, och sedan lägga vantarna på det närhelst det dyker upp.
Nå, dagens skörd är inga dyrgripar, men likväl fynd. Titta!

En liten skål i pressglas, en vacker, tvådelad skål i grönt glas och en fin monogrambok fick följa med hem tillsammans med en liten söt bordsborste och två charmiga tomtenissar.

Bedårande liten borste i nysilver. Mycket roligare för smulor än disktrasan!

Tja. Pressglas. Vad mer kan jag säga än att det passar ihop med allt annat pressglas jag har.

Samma sak med monogramboken som inte direkt är min första. Min mamma har varit min föregångare vad gäller mycket av loppisfynden jag spanar efter. Det här är en sån, liksom olika former av textilier.

En närgången bild på de små nissarnas fina plasthuvuden.

5 kommentarer:

Anonym sa...

jag ycker det har blivit väldigt dyrt att handla second hand och upplever att man många ggr kan köpa saker lika billigt, alldeles nytt i butik....

Maria sa...

Vilka toppentomtar! De gillade jag verkligen!

Agata sa...

Tja, om man gillar att bidra till den eviga konsumismen genom att köpa nytt och nytt hela tiden så kan man ju säkert hitta glasskålar på Rusta och Jysk också.

Men jag gillar att det dels är återanvänt, dels har lite patina och att jag dessutom är ganska ensam om mitt fynd ger lite extra krydda.

Att vara en av flera miljoner andra som kommer hem med billiga ljusstakar från Ikea ger mig inte direkt något pirr i magen.

Agata sa...

maria - Jag visste det!! Jag hann till och med tänka att de skulle passa i Jag blommar-hemmet när jag såg dem i hyllan, för det kändes verkligen som din stil!

Anonym sa...

Å vilka härliga tomtar!!!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin