15 december 2008

Medvetna klappbryderier

Det ena syskonbarnet önskar sig hett en spindelmannendräkt i julklapp.
Och hans lillasyster älskar allt som handlar om glitter och prinsessor och skulle förmodligen älska mig flera dagar om hon tomten kom med en rosa prinsessklänning till henne.

Och min egen åsikt om genus och könsmaktsordning gör skeva krumbukter som slutar i att jag utan problem kan tänka mig att skaffa en ful rödblå dräkt till en pojke men ryggar instinktivt för den fina prinsessklänningen. När jag ju egentligen tycker att den är finare.

Men det handlar ju till viss del om att jag inte vill medverka till att göra pojkar till de som våldsamt dominerar och tar plats medan flickor förvandlas till passiva våp.

Så nu behöver jag tips: Någon som känner till nån karate-prinsessa vars klänning man kan komma över till en billig peng?


Äh - det får nog bli ett Astrid Lindgrenspel som de får dela på...

6 kommentarer:

Lisse sa...

Jag har funderat mycket på det där sedan jag själv fick barn. Det jag har börjat fundera på är varför vi ger flickors och kvinnors önskemål och val lägra status än pojkars och mäns? Varför är Spindelmannen ok men inte prinsessan? Prinsessor är ju blivande makthavare egentligen. Varför är dockor töntigt men bilar ok. Och varför är det ok för flickor att leka med bilar men inte för pojkar att leka prinsessa? Och varför är renovering av veteranbilar en beundransvärd hobby men stickning och virkning lite halvtöntigt i mångas ögon? Jag börjar mer och mer tänka att vi kanske bara försärker könsrollerna när vi hela tiden ger "flickiga" saker lägre status. Det är sannerligen inte lätt att veta vad som är rätt...

Clara sa...

Bra sagt Lisse! Jag instämmer. Läste nyss en psykologikurs där vi fick lära oss att barn i en viss ålder (ca 4år) har behov av att identifiera sig med sitt kön, och verkligen vara flickiga och pojkiga. Men det är ju vi vuxna som bestämmer vad som är flickigt respektive pojkigt, och som bestämmer vad som har hög respektive låg status.

Angående tjejens klänning har jag nånstans läst om en drak-prinsessa, det finns nån bok om en sådan flicka. Kanske finns det nån inspiration att hämta där?
Lycka till med genusfunderingarna!

Anonym sa...

Ge ungen en prinsessklänning!
"Aha, det man vill ha tillräckligt starkt kan man få", tänker hon - och kommer ihåg det om 25 år när hon söker ett högt vd-jobb som hon också får, såklart.

Agata sa...

Lisse - Mmm. Det är inte helt enkelt att vara konsekvent i sitt tänkande.

ClaraSofia - Ska genast leta reda på drakprinsessan.

Libby - Hahaha! Så är det naturligtvis!

Unknown sa...

Du ger henne förstås prinsessklänning OCH ett lasersvärd! En modern prinsessa måste kunan försvara sig. Det finns en bok som heter typ "Så gör prinsessor" som är bra...och en som heter "Riddaren utan namn" (tror jag, kan kolla upp...med lite modernare genustänk)

Unknown sa...

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9150214810

och

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127025675

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin