16 oktober 2009

Ett tankespån


I somras hittade jag den här tio år gamla boken av Jonas Hasselrot på loppis. Bläddrade lite snabbt och konstaterade - som jag så ofta gör - att 40 kronor inte är särskilt mycket pengar. Alltså fick den följa med hem. Och det är jag glad över, för den är full av fakta, tillverkningsinstruktioner och kunskap om korgar.Bland annat har jag fått lära mig att mitt blåmålade loppisfynd med diagonalflätade spån har en modell om kallas Frukorg eftersom den användes när fruarna gick och handlade.Och den rakflätade spånkorgen som jag fick för många år sedan av min mormor är av finsk modell och kallades ofta för Pärtkorg.Och börjar man se sig omkring i sitt liv och fundera på vad de förr hade tillgång till i vardagen för att bära matsäck i, plocka svamp i, förvara utsäde och kläder i eller sila enbärsdricka igenom, så inser man att det var begränsat. Plasten var inte uppfunnen. Tyg fanns inte heller i obegränsade mängder och måste vävas för hand sedan linet skördats eller fåren rakats.
Men rötter, näver, halm och spån fanns till hands och var gratis.


Kunskap är aldrig tung att bära.

Bra bok!

3 kommentarer:

Heldri sa...

Pärtkorg - det var intressant. Min farfar som är från Fagersta-trakten säger pärt om spån (som i spåntak). Han har bland annat berättat att pärthyveln innebar en stor investering och var något som hela bygden gick samman och delade på.

Jag gillar hur som helst din Pärt- (eller spån-)korg och anser att korgar är något man aldrig kan få för mycket av!

Agata sa...

Jag tror att det stod i boken att pärt betyder just spån.

Visst är det fint med korgar!

Morgana sa...

ÅÅåh vilken nostalgikick jag fick av att se din Pärtkorg.
Varje sommar när jag var liten så for vi över till Finland till stugan och en låååång bilfärd därifrån så fanns det en uråldrig (i mina barnaögon) gubbe som gjorde sådana där korgar. Vi köpte alltid ett par stycken varje sommar och jag minns hur underbart det var att få välja sin egen... Tyvärr är han borta för länge sedan och jag har inte sprungit på någon sådan korg efter det...
Underbart att få se din!! :-)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin