15 augusti 2013

Odlingsplaner 2014

Sommaren går mot sitt slut. I år grävde vi en större rabatt mitt i trädgården och den har varit sorgligt trist i år, med växter som varit felplacerade och klena.
Jag gillar ju färg och mycket-av-allt men har varken sett prov på vare sig det ena eller andra.
Och vad värre är - när det blev högsommar och pionerna blommat ut då fanns det förskräckligt lite som blommade ordentligt. Om man bortser från stjärnflockan och mycket kan man säga om den, men de dovt grålila nyanserna är inte särskilt anslående.

Dessutom är det härligt med egen skörd, så odlingslådorna ska fyllas av rödbetor, morötter och annat gott!Alltså: Viktiga komihåg inför sommaren 2014:

* Orka med lite försådd. Gärna vackra, färgsprakande sommarblommor! Annars ångrar du dig i augusti! Zinnior, kanske? Ringblommor? Rosenskära. Solrosor.

* Häll på ordentligt med kompost på rabarbern. Tidigt!

* Det är alldeles för lite färg i min stora rabatt. Nästa sommar ska jag odla mer ringblommor som får lysa som klara solar. Och kanske ett gäng rejäla vallmos.

* Solrosor är fina, men kanske inte i sålådorna. Sätt dem på södergaveln i stället.

* Sålådorna ska i stället användas till: Rödbetor. Mangold. Potatis. Morötter. Persilja. Ruccola. Och kom ihåg att skörda i tid!

* De stackars pelargonerna behöver tas om hand tidigare, med näring och nedklippning!

* Kom ihåg: om man har många vackra blommor ute finns det mer att ta in som snittblommor!


Uppdatering: och tänk höstblommor,

2 kommentarer:

tina sa...

Ja, massor av ringblommor! :-)

Ingrid sa...

Tips: Läs Stefan Andhes bok om pelargoner. Då inser man att pelargoner inte alls behöver klippas ner bara man ser till att gödselvattna lite varje gång i stället för en gång i veckan (som man ofta glömmer) Om den inte finns i bokhandeln så finns den troligen på ditt närmaste bibliotek.
/Ingrid

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin