14 november 2019

Vart är vi på väg?

Vi håller på och renoverar ett badrum pga behoven ökar med två barn som med stormsteg närmar sig tonåren.

Vi håller det så basic vi kan, utan lyxigare detaljer än dusch, toa och handfat. Så jag har finkammat (obs. Stor överdrift. Jag är aldrig så idog utan mer av en good enough-person.) ortens byggmarknader för att hitta det som är billigt och tillräckligt bra för oss.Och när jag kom till taklampor så insåg jag för första gången att det går att välja engångslampor till taket numera. Ledljuskällan är alltså monterad så att den inte går att byta ut. Men då det är ledlampor blir det energisnålt och ett mycket bra ljus så hann jag överväga saken både en och två gånger innan jag insåg det fullkomligt orimliga i såna produkter.

Det är ju bökigt nog att komma in i ett badrum där glödlampan har pajat, och man måste byta den när man egentligen är galet kissnödig. Jo, det är nog inte bara jag som har kissat i mörker medan maken har fått byta lampa samtidigt.

Men hur gör man när hela armaturen är trasig? Kissar i mörker i veckor innan proceduren åka till byggmarknad - välja lampa - boka elektriker - montera ny taklampa är genomförd? Om man inte har direkt tillgång till både armaturer och elektriker, såklart. Men det har ju de flesta inte.

Det blev ingen engångslampa. Det blev en med aningen sämre ljus men med möjlighet att ha ett lager med lampor hemma.

Dessutom är ju resursslöseriet helt vansinnigt, men det förstår ju alla, så det behöver vi knappt orda om 2019.

3 kommentarer:

Heidi sa...

Jag blir alldeles matt när jag läser ditt inlägg, för jag inser ju att många har köpt just den produkten, med just den påföljd du beskriver. Jag kände likadant för några år sedan när en kompis berättade för mig att på en del nya bilar kan man inte längre byta glödlampor, utan istället måste man byta ut hela insatsen (lyktorna och det som de sitter i, i de här bilarna kallas tydligen så) för åtskilliga tusenlappar.) Alltså, vad gör man om man kör en sån bil när det är mörkt ute, långt ute på landsbygden?

Glödlampor kanske inte ger lika mycket ljus som ledlampor, och de måste kanske bytas oftare än ledlampor, men vem som helst kan ju byta dom, utan några som helst kunskaper. Dessutom är ljuset oftare behagligare med vanliga glödlampor, vilket också kan spela roll:)

Så, om du frågar mig, så tycker jag att du gjorde det enda rätta valet!

Heidi sa...

Naturligtvis menade jag om lyktorna i en sådan bil slocknar för att de är slut, på en mörk landsväg, långt borta från all bebyggelse:)

fale artut sa...

Såg en jättefin plafond men då vi fick höra att det var "engångs" så fick det vara.
Man blir ju matt i pälsen!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin