30 september 2008

Sökes: paltkoma

En av världen godaste maträtter är odiskutabelt pitepalt. Ja, potatispalt, alltså. Inte blodpalt. Utan den som också kallas flatpalt, utan inneboende fläsk, men med lingonsylt och smör.
Riktig palt kommer man inte över så ofta. Och ska man laga den själv så måste man avsätta en halv dag och det gör vi sällan.
Vår egen palt-pusher hade med sig fina grejer nyligen. Inte "the real shit" men det kan man ju inte alltid begära. Att tillverka potatispalt är ju en ganska bökig procedur.
Men i Västerbottens inland hade följande hittats i en butik - norska Raspeballer som blandas med vatten och sedan kokas som vanlig palt. Så när man kan komma originalet! Bra mycket bättre än den där vaccumförpackade som fanns i butikerna förr. Finns de kvar? Jag var hellre utan palt än åt dem. Men det här är mycket bra! Och smakar - precis som riktig palt - ännu bättre uppstekt dagen efter.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det håller jag med om, smakar nästan ännu bättre dagen efter, som uppstekt. Mamma hade köpt en påse där hemma (i en by utanför Vilhelmina), när hon handlade inne i samhället.
Så jag köpte 2 påsar när vi var ner i somras. Här i Pajala finns det inte, men ska fråga på ICA om dom kan ta hem.
Dock äter jag inte själv numera sånt som innehåller potatis, när jag håller på med GI, men måste säga det är kanongott. :)

Anna W sa...

Jo, de vakuumförpackade finns fortfarande kvar iaf här uppe i norr. Strömlidas Pitepalt (utan fläsk) är min favorit - för tid att laga egen palt finns inte. Men sjävklart är mammas palt godast, hon gör något mellanting mellan palt och kroppkaka. :o)

marie-louise sa...

Nu har jag kollat vilken typ av grytlappar du gillar...kul:)

Britt-Marie sa...

Jaaa vad sugen jag blev! Palt i stora lass mist 2 grytor när man är i farten så det blir lite att frysa in.

kram

Anonym sa...

Jag har faktiskt aldrig ätit palt, men jag gissar att jag skulle gilla det. Jag älskar kroppkakor, och det är väl liiite likt?

Maria sa...

Jag lagar egna kroppkakor. Alltså som palt men med kokt potatis och ljust mjöl. Jättelätt, jättefort och jättegott!!

Anonym sa...

Har aldrig hört talas om förr! I min familj äter vi nått som heter äggpalt. Ska lägga ut recept på det nån dag. Det går mkt fortare att göra och är nästan lika gott. Nästan.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Agata sa...

elin - Hmm. Det verkar vara ett Västerbottniskt fenomen...

anda - Jo, de finns säkert kvar någonstans, men jag blev glad när jag hittade ett gott alternativ.

marie-louise - Fina, va!?

britt-marie - Ja, ska man ändå hålla på så måste man göra mycket.

soffy - Ja, fast palt innehåller okokt potatis och lite grövre mjöl.

maria - Kanske det är ett gott alternativ.

lisa - äggpalt? Never heard of. Nu måste du lägga ut receptet!

Anneli sa...

Hej!
Pitepalt är så gott, om man gör på rätt sätt.

vinterpotatis som man mal blandar med vetemjöl och ganska mycket salt.
stek rimmad bogfläsk i tärningar.
använd en stor gryta helst minst 5l. koka upp vatten och salta ganska mycketi vattnet.
Gör inte degen så hård den ska vara ganska lös men så den binder blöt händerna med vatten ,lägg en dryg slev mitt i handen, lägg 5-6 tärningar fläsk mitt i smeten och gör en boll, lägg genast i bollen på en träslev i det kokande saltvattnet, låt den ligga där tills nästa palt ska i . fortsätt så tills du har en massa paltar men inte så det svämmar över, sjud till paltarna flyter upp till ytan ca 40 min.
severa med hårt äkta smör och lingosylt om man gillar det.
Det godaste är att steka palten i bitar dagen efter ev kan man reda den med lite mjölk, stärkelsen av potatisen gör att den reder sig själv.
Oj nu blev jag sugen att koka massa paltar.

Smaklig måltid./ Anneli

Agata sa...

anneli - tack för receptet, men jag har järnkoll på paltkokning. Men inte alltid tid, så därför var det här substitutet bra.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin