2 juni 2009

Nödiga fynd

Å så blev det visst en samling till... Hittade den mittersta toastolen och kunde inte låta bli. De passar så bra i det lilla fönstret i badrummet. Antikhandlaren konstaterade att den var äldre än 1952 eftersom den svarta importstämpeln fanns under. Den slutade tydligen användas då. Bra att veta.

Och på mitt älskade Erikshjälpen stod en gammal SJ-potta och väntade på mig.
Nej, den är givetvis helt meningslös, men jag älskar sånt här bisarrt och kitschigt.
Några förslag på vad jag kan ha den till?
Min mamma började genast dra sig till minnes forntida nattresor till övre Norrland då det stod en sån här i sovkupéernas tvättkommoder. På något mekaniskt sätt tömdes de när man ställde in dem, så innehållet trillade rakt ner på spåret på det där fräscha sättet som användes förr...

10 kommentarer:

Lena sa...

Ang. den fina pottan. För inte allt för länge sedan hade alla toaletter på SJ ett hål rakt ner på spåret... Det ven om rumpan och man var livrädd att tappa ner nått. På alla toadörrar stod det "Var vänlig använd ej toaletten då tåget står inne på station" Hrmmm vaffödådå??

Heldri sa...

fler än ett par handdukar verkar du ha också:)

Maria sa...

Vilka roliga fynd!
Kanske kan du plantera något i pottan?

Agata sa...

lena - Ja, det minns jag! Fascinerande när man tänker tillbaka på det. Och jag har något vagt minne av kommoden inne i hörnet som min mamma pratade om också. Där luktade det inte hallon. Om man säger så.

Heldri - Nej, det kan man lugnt säga. Jag har under helgen samlat ihop dem för att se hur många jag har, och det visade sig bli ett gäng. Vad kan jag säga: jag är en hamster. ;-)

Maria - Jo, plantering kanske det blir. Eller pennförvaring?

elisabet sa...

Jag räknade mina kökshanddukar för ett tag sedan och dom var 92 st

Myggan sa...

Man kan samla på precis vad man vill, eller på allt. = )
Vad bra att veta det där om importstämpeln.
/Anna

Agata sa...

Myggan - Jamenellerhur! Jag samlar på allt så riskerar jag inte att missa något fint fynd. ;-)

Libby sa...

Jag hade också hört det där om "Import" att då är det tidigare än 1950-tal. MEN, sedan sa en antikhandlare att det inte stämmer och så läste jag följande i Antikvärldens specialtidning om porslin från förra året:
"Det finns ingen, trots vissa påståenden om motsatsen, dold kronologi i ordet "Import"... Svenska Tullverkets informationsavdelning har aldrig hört talas om att någon sådan kronologi existerar, ifrågasätter hur det skulle vara möjligt att sanktionera och samordna ett system där hundratals enskilda tillverkare är inblandade från flera olika länder och regioner, som var för sig exporterade över hela västvärlden."
Låter ju rimligt.

Agata sa...

Libby - Hmmm. Så trist att verkligeheten inte var så enkel som jag trodde. För det låter ju rimligt det du citerar.

Libby sa...

Ja, jag kände också en viss besvikelse över att det inte var så enkelt att datera Import-grejerna.
Glömde säga att toastolarna är kul!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin