17 december 2009

Äta bör man

Suck. Det är eftermiddag. Det är ännu en dag då det krävs middagsmat på bordet. Och jag som aldrig har några idéer när det blir aktuellt. Det ska som alltid gå snabbt, vara enkelt och nyttigt. Och vara gott.

Ibland tror jag att det sista är orsaken till vår tids stora viktbekymmer.
Förr i tiden (och då behöver vi nog inte sträcka oss längre än till 70-talet) åt de inte alltid så himla festligt, men de blev mätta.
Numer ska mat vara så fantastiskt god hela tiden, så det är lätt att ta en andra omgång fastän man inte behöver.

Mer lappskojs till middag - mindre hamburgare!

Fast det hjälper inte mig med middagsbryderier. Vad ska ni äta till middag?


Och för dig som undrar: lappskojs, lapskojs, maträtt bestående av köttrester som kokas i buljong med potatis, lök och kryddor tills potatisen blivit mosig. Man kan också göra ett potatismos och röra ned köttet i detta. Källa: ne.se

8 kommentarer:

susanne Tonér sa...

Idag åt jag och sonen som var här på besök, köttfärswok och ris. Tinade köttfärs i micron, brynte den med vitlök. Så i med frysta wokgrönsaker lite jordnötssmör och div wokkryddor, lite vatten och lite grädde. Serverades med ris. Tog högst 1/2 timme och nog tyckte jag det var gott. Kram från Susanne

Heldri sa...

Jag vill minnas att jag faktiskt uppskattade lapskojs när det serverades i låg- och mellanstadiet.

Idag blev det en lasagne variant: färsk lasagne platta, varva med räkor och stuvad spenat.

Jag gillar att laga saker i ugn: lax med rotfrukter, kycklingfilé med couscous, lasagne, paj etc. In i ugnen och sen slappa eller sticka medan maten blir färdig.

Anonym sa...

Jag är den som sitter å borde skämmas över mina lunchlådor. Jobbar med folk som har mat som sin andra hobby - å vuxna barn.
Det snackas mat och vin och mat och vin.
Så det blir nödmat och tråkmat ibland. Är det nåt himla gott blir det helt enkelt inga rester...
Ska man behöva vara lyckad kokbokskock 7 dagar i veckan också så är det inte konstigt att folk blir utbrända. Jag har hakat upp mig på att man hela tiden ska äta nytt också. När jag var liten - o -det var inte såå länge sen så åt vi samma mat varje vecka minst 2 dagar i veckan. Det gjorde alla. Nu ska man väl inte komma igen med en rätt förrän efter en månad. Puh.

Gillade också lappskojs - har smakat i vuxen ålder, men nej.../Stella

Lisse sa...

Mina bästa middagstips är:
1. soppa ner med vad du har i kylen och olika konservburkar i en gryta - koka - klart. Ostmackor till.

2. matsedel och sedan handla utifrån den - så präktigt, men så skönt att bara behöva fundera ut mat en gång i veckan. Då vet masn att det finns grejer hemma till en maträtt varje dag, även om det inte råkar vara det man just den dagen är sugen på. Det finns ju onget som säger att man inte kan planera om under veckans gång även om man har gjort en matsedel.

agata sa...

Susanne - Tack för tipset. Frysta wokgrönsaker är alltid bra att ha hemma.

Heldri - Jag tyckte också om lappskojs. Jag tyckte om det mesta som serverades i skolmatsalen, utom moussaka. Numer tycker jag om nästan all mat, men behöver inte ta om av allt.

Stella - Ja, så är det verkligen. Måste man servera samma av två gånger är det inte något man pratar högt om för det anses inte riktigt fint.

Lisse - Jo, matsedel är en bra idé, men då ska man komma sig för att göra den också. Det får kanske bli mitt nyårslöfte inför nästa år.

Toril sa...

När jag har idétorka brukar jag köpa en grillad kyckling och göra en go grönsallad till med fetaost och tomat och avocado...

Myggan sa...

Köttfärs och kyckling är ett måste i min frys, det kan varieras i det oändliga.
Annars har jag löst idétorkan med att "tvinga" husets övriga 3 medlemmar att hitta på och laga en middag var i veckan. De skriver upp på matsedeln i början på veckan och jag handlar ingredienser. Regler; ingen blodmat och grönsaker varje dag. Den som skolkar få betala hämtmat. 4 pers med olika smaker ger en ganska så varierad kost.
/Anna

agata sa...

Toril - Det är en mycket bra maträtt som vi också tar till ibland.

Myggan - Smart. Fast vi är bara två invånare i huset, och det är redan vi som måste laga maten, så det hjälper inte. Men med halvvuxna barn är det en lysande idé. Så lär de sig laga mat också.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin