11 maj 2012

Resandet grubblerier


Vi började prata om att åka utomlands, jag och maken.
Ge oss i väg på en kravlös solresa med massor av böcker och solskyddsfaktor i bagaget.
Ta med lillkillen på något ställe där man kan bada från morgon till kväll och leva ett enkelt liv i en vecka eller två. Vi brukar aldrig göra det. Under våra 18 gemensamma år har vi varit utomlands två gånger - en gång till Rom och en gång till New York.

Så lite sol och värme vore trevligt och på tiden...

Sedan började vi fundera på var.

Turkiet ska ju vara fint och ganska billigt. Nja, hur är det nu - de behandlar kurderna rätt kasst, va?

Tunisien har ju varmt och skönt när vi har vinter - det kanske är ett bra resmål. Hmm. Klassas inte Tunisien som en diktatur?

Egypten då? Nja, kanske lite väl auktoritär stat. Vill vi stödja sådant?

Thailand? Vi är väl snart de enda svenskarna som inte varit där. Men den inhemska befolkningen har väl inte helt lätt att göra sina röster hörda? Är det verkligen ett system vi vill gynna? Njaaee...


Och det där enkla livet, med all inclusive och en pool inom räckhåll var man än befinner sig - det är ju inte heller det bästa sättet att resa om man vill gynna inhemska småföretagare i länderna man åker till. Och någon slags kultur vill vi väl uppleva också?!Det är mycket möjligt att vi får lägga illusionerna om bekvämlighet parat med gott samvete på hyllan och i stället tågluffa i Europa. Femåringen blir nog nöjd då...

Vi får läsa på lite till på bloggen Hållbar turism och på schyst resande. Kanske hittar vi något till slut. Eller så gör vi som vi brukar - vi stannar i Sverige och våldgästar släkt och vänner.

5 kommentarer:

AnnaA sa...

Precis så där tänker jag med... Så vi hamnar aldrig så långt bort. Men det brukar vara himla trevligt ändå! :)

Maria på tid och rum i Årsta sa...

Italien är mitt tips :) Vet inte så mkt om hur pk det är dock.

Tunisien - h*ll no! Vidrigt smutsigt och allmänt äckligt. Sol och värme javisst, men till vilket pris? Ryser bara jag tänker på min vecka där faktiskt.

Sverige är ju också vackert och härligt på sommaren, om solen skiner och man har vänner att åka och hälsa på. :)

Anonym sa...

*viskar* Vi har inte heller varit till Thailand. Men annars är mina tips Danmark eller Italien....eller kanske Holland - dit ska vi i sommar. Eller Gotland kanske? Eller låna hus i Stockholm :) Maila mig i så fall...

Agata sa...

Anna - Ja, jag brukar tycka bäst om Sverige. Åtminstone på sommaren.

Maria - Italien har vi funderat på. Och Frankrike. Men vi har inte kommit längre än så i funderandet.

Cecilia - Åh, alla förslagen lät utmärkta! Vi brukar åka till Stockholm och tvinga oss på vänner i deras hem! Alltid lika trevligt! I sommar blir det ALV i Vimmerby. Men till hösten hade det varit skönt med lite sol och bad utomlands...

Boel sa...

Vi har de senaste åren hyrt stuga på Österlen och tyckt det varit helt fantastiskt, strandlek, sol och bad, vacker natur, trevliga cykelturer på grusvägar och skänska gårdar, lokalproducerad mat köpt direkt från närsmat bonde, lugnt och gott liv helt enkelt!

Apropå tågluff har bekanta ett par år tågluffat runt i schweiz (finns tydligen ngt slags luffarkort för deras motsvarighet till SJ där) med två barn på ca 4 och 6. De har varit helt lyriska över detta, och tydligen har barnen älskat det också.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin