Det är dags för äppelskörd och i helgen har jag gjort det mesta man kan göra med ett gammalt äppelträd. Jag har plockat äpplen, kärrat bort fallfrukt, beskurit vildvuxna grenar, bakat äppelkaka, gjort äppelchips, har en sats äppeldricka på gång och påbörjat lite äppelmostillverkning.
Så här blev äppelkakan. Det andra kommer jag med all säkerhet återkomma till ...
Klassisk lyxäppelkaka
2 ägg
2,25 dl socker
50 g smör
1,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 äpplen
150 g mandelmassa
florsocker
Vispa
ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Låt det koka
upp.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten växelvis med den
varma mjölkblandningen till en slät smet.
Skala äpplena och riv dom
grovt. Rör ner rivet i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Riv mandelmassan och blanda ner. Grädda i nedre
delen av ugnen i 175 grader i 45-50 min.
Sikta över lite florsocker.
Servera som den är eller med lite vaniljglass, vispad grädde eller
vaniljsås till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Rivet äpple har jag aldrig testat i äppelkaka. Måste testa! Och det var en väldigt trevlig form på kakan!
Det var gott, men tog ett tag att få färdiggräddad. Kanske tog jag för mycket äppelrasp i. Bakformen är ett gammal arvegods som jag tycker mycket om.
Oj vad gott det lät, det får jag testa!
Skicka en kommentar