8 oktober 2012

Farmor och farfar och bilder

Jag har en fin samling foton från gamla släktingar. Planen är att någon gång lyckas få ihop en fotobok med foton och släktforskningsmaterial. Kanske kortare texter om gångna tider och annat som är spännande att läsa om sina rötter. Jag skulle gärna släktforska själv, men känner att tiden inte riktigt finns där nu.

Men bilderna finns kvar och en del är finare än andra.

Som till exempel det som föreställer min fina farmor i rutig klänning och de margareteflätor hon bar länge. Och vars tjusiga cykel fortfarande finns kvar. Nu är det min mamma som rullar fram på de tjocka ballongdäcken. Fast utan margareteflätor ...

Och farfar som växte upp i ett bageri. Därifrån har jag fått ett vackert, mintgrönt skåp som förr innehållit burkar med småkakor.

En gång i tiden var de små och hade föräldrar som månade om dem på olika sätt.
Nu finns ingen av dem längre kvar. Men fotona finns.


Min farfar tog den här bilden under 30-talet på sin mormor och morfar. Häftigt! Både att de finns på bild och att han hade kamera redan då.


5 kommentarer:

Kerstin sa...

Åh! Fint! Visa gärna upp fler gamla bilder och berätta om dem på bloggen. Och hembageriet blir jag förstås nyfiken på. Var låg det? Var din farfar eller farfars far bagare?

heidi sa...

så fina bilder!!!

får mig att undra hur framtidens barnbarn har i fotoväg med tanke på alla digitala bilder:s. Många fotolabb har ju fått stänga pga av bristande efterfrågan allteftersom dom digitala kamerorna har blivit vanligare, för den där hårddisken där dom lagras idag lär knappast gå att använda om 40-50 år:s

Agata sa...

Kerstin - Hembageriet låg i Kiruna där min farfar växte upp hos sin moster som fostermamma och hennes man som fosterpappa. De var de som drev bageriet och jag tror inte att farfar någonsin ägnade sig åt bakning även om han och farmor tog över huset och bodde där fram till 1979. Bakugnen fanns kvar i källaren och jag minns att jag tyckte att det var obehagligt att gå förbi det mörka rummet. Huset finns kvar, vad jag vet, men jag har ingen aning om det finns kvar några rester från bageriet, mer än det vi ärvt.

Heidi - Ja, tänk när alla våra omärkta digitala foton utan information ska ärvas och gås igenom... Sånt kan verkligen få mig att inse att jag måste göra mina planerade fotoböcker!

Lisa sa...

Jag har precis scannat om alla gamla släktfoton och lagt upp dom på Dropbox, eftersom externa hårdiskar går sönder som smör i min närhet.

Agata sa...

Lisa - bra idé! Jag har ju nyligen installerat Dropbox - nu är det kanske läge att lägga upp några bilder där också!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin