1 november 2012

Sött som citrus

Ett gäng trista citrusfrukter slapp komposten. I stället kokade jag marmelad på dem.


Det här receptet fick vara grunden men jag gjorde vissa korrigeringar. Så i min version blev det såhär:

Citrusmarmelad med konjak och råsocker
800 gram citrusfrukter
2 dl vatten
1 dl konjak
1 dl päronkonjak Xanté
 300 gram råsocker
400 gram strösocker
2 tsk citronsyra
1 bit torkad pomeransskal

Tvätta citrusfrukterna noga och skär i små bitar. Skär dem mycket smått om du inte tänker finfördela dem i en matberedare. Skär då klyftorna i bitar och kör dem kort i en matberedare till ett grovt mos. Lägg hacket/ moset i en stor kastrull.
Tillsätt vatten och konjak. Koka alltsammans under lock ca 30 min.
Tillsätt båda sockersorterna och koka ca 15 min utan lock. Skumma marmeladen om det behövs.
Tillsätt citronsyra enligt anvisningarna på förpackningen. Häll upp marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt. Förvara marmeladen svalt.

5 kommentarer:

heidi sa...

Mums! det låter jättegott!

Myggan sa...

Låter ju supergott! Jag har precis "tvingat" sonen att hacka upp ett gäng överbliva apelsiner som inte kommer att bli uppätna. Jag tänkte göra marmelad av dem och nu tänker jag testa ditt recept. =)
/Anna

Myggan sa...

Det var verkligen supergod marmelad. Jag tog vanlig konjak i brist på päronkonjak, oc jag hade i en lime tillsammans med apelsinerna. Enda negativa är att jag lyckades göra väldigt mycket, så nu blir det marmeladutdelning till både höger och vänster. =)
Tack för tipset!
/Anna

Dödergök sa...

Men Guuu va gott! (Som vi säger i Dalarna.) Tänk på en hembakad rostad macka men prästost på. Mums!

agata sa...

Visst blev den god! I begreppet Citrus, tolkade jag in både som clementiner (eller vad småcitrus heter nuförtiden!?) några citroner och någon apelsin.
Päronkonjaken tog jag till eftersom den andra konjaken tog slut som i sin tur var en ersättning för den whisky som vi inte hade hemma. Och pomeransskalet slängde jag i när jag hade läst att det inehåller pektin och kan passa bra i marmelad för att få till stelheten.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin