20 mars 2020

Gott och vegetariskt



För ett tag sedan bjöd jag min bokklubb på middag.

Då några är vegetarianer så krävs det lite tankemöda när maten ska tillagas. I synnerhet som jag har frysen full med älgkött. Det är väldans lätt att det blir en gryta eller stek av något slag.
Men den här gången googlade jag fram en vegetarisk gryta med halloumi och kikärtor.
Den blev rackarns god!

Vegetarisk halloumigryta

Till fyra portioner behöver du:

2 gula lökar
5 stora vitlöksklyftor
2 paket halloumi
2 mellanstora zucchinis
5 stänger blekselleri
2 orange paprikor
2 burkar krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1 msk grönsaksfond eller grönsaksbuljong
2 msk äppelcidervinäger
2 burkar kikärtor
salt, peppar, oregano

1. Hacka löken och vitlöken.

2. Fräs upp smör eller vitlök i en stor kastrull och ha ner löken. Låt den mjukna och ha sedan ner tärnad halloumi. Låt det brynas några minuter.

3. Skär zucchinin till lite ruffa bitar och skiva sellerin. Kärna ur och skär paprikan till bitar. Ha ner grönsakerna i grytan och låt dem ligga ett par minuter innan du slår på krossade tomater, tomatpuré, grönsaksfond och äppelcidervinäger. Är du inte vegetarian är kalvfond gott att byta grönsaksfonden mot.

4. Låt allt puttra ihop några minuter, ha sedan ner de sköljda kikärtorna. Krydda och låt allt puttra på svag värme under lock cirka 30 minuter.

Till det åt vi hembakt bröd och brynt smör som är magiskt gott.

Brynt smör
Smält ungefär 100 gram smör i en kastrull i några minuter till det blir gyllenbrunt och doftar härligt. Rör om under tiden så det inte bränns.
Jag brukar sila av i ett kaffefilter, för grumset i botten vill man inte ha med.
Häll upp i en liten skål och låt det svalna.

Servera som vanligt smör till bröd, men låt det stå framme en liten stund så det mjuknar.
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin