13 augusti 2008

Jag är alldeles matt

Jag har inte bara stickat och fyndat på loppis under sommaren - jag har vävt mattor också.
Den vänstra blev till redan förra sommaren, som mycket minnesgoda bloggbesökare såklart minns. ;-)

Den blårandiga vävde jag på en dag nu i juli. Jäklar, vad fort det går att väva fastän de blir så stora. Myycket snabbare än att sticka. Ska jag tjäna pengar på något hantverk i framtiden så är det uppenbart att det inte är stickning jag ska lägga min tid på. Däremot trasmattor, som man ändå kan ta många hundralappar för på rätt ställe. Värt att tänka på...

Att det gick så fort att väva berodde givetvis på att vävstolen stod startklar och trasorna redan var klippta av min numer bortgågna mormor.

Att väva mattor är spännande om man är lite ovan. Det är inte säkert att resultatet alltid blir lika harmoniskt som man tänkte. Båda de här mattorna hade exmpelvis mått bra av längre färgfält eftersom de är så breda - 95 centimeter breda och närmare tre meter långa blev båda två - men så blev det inte och jag är nöjd. Särskilt med den blåa mattan.

Visserligen har jag väl vävt ett tiotal mattor i mitt liv, men nu var det över tio år sedan, så det här var roligt.

Och i himlen tittar nog barska mormor Rakel ner på mig och nickar gillande. Hon gillade mattvävning.

5 kommentarer:

Ingalill sa...

Gillar båda mattorna men den vita är faktiskt min favorit. Vet att av erfarenhet att vita mattor är opraktiska - har 3 stycken - men de är så himla fina! Vävde min första och enda matta för 26 år sedan... den ligger i min tvättstuga och förgyller det fula golvet.

Dödergök sa...

Att tjäna pengar på mattvävning, nja säger jag med tanke på hur dyr mattvarp blivit och hur mycket jobb som ligger bakom. Det blir inte någon fet timlön direkt. Men kul är det. I höst blir det mattvävning för hela slanten, jag har ju äntligen fyndat en mattvävstol. :)

Marias stickning och läsning sa...

Jättefina mattor! Det är så att man blir lite sugen på vävning. Massor av tyger och kläder till mattrasor har jag men ingen vävstol. Har inte vävt förut utan bara virkat runda mattor i mattrasor, på 70-talet.

Agata sa...

ingalill - Fint men opraktiskt var rätt ordval. Den vita är ämnad för sovrummet där den lider minst.

dödergök - haha. Ja, några stora pengar hade jag inte tänkt mig. Men ska jag tjäna pengar på någon hobby så inte är det stickningen man blir fet av. (Vid närmare eftertanke så är det kanske stickning jag ska satsa på alltså. ;-))

maria - Ååh, virkade mattor som är så fina! Men jag kan ju - som jag tidigare redan tjatat tillräckligt om - inte virka, så jag måste rigga en vävstol för att tillverka egna mattor. Och vävstolar brukar finnas i mängd oxh parti, det är utrymmet för dem som saknas. Finns det ingen vävstuga där du bor?

Anonym sa...

Passande överskrift :) och så fina mattor!!!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin