11 april 2010

Färdigläst

Jag har läst ut en del böcker den sista tiden.

En av de bättre jag läst på väldigt länge är "Boktjuven" av Markus Zusak. Med döden som berättare, nioåriga Liesel som huvudperson och en liten tysk stad under andra världskriget som skådeplats spinns en berättelse om människor, relationer och överlevnad. Mycket död och elände och en inblick i hur vanliga människor i Tyskland led under Hitlers styrning. På det sättet påminde den en hel del om Vibeke Olssons böcker "Ulrike och kriget" och "Ulrike och freden" som jag läste som barn. De var också bra, men den här var mycket bra!"Bittert arv" av Kiran Desai var en bra bok som utspelar sig i Indien under 1980-talet. Deltagare i berättelsen är bland annat en indisk domare och hans dotterdotter, deras kock och hans son som befinner sig illegalt i New York för att lyckas på det sätt som många bara drömmer om, men som bara jobbar och jobbar till usel lön. Och dotterdotterns matematiklärare och kärlek som väljer en annan sida och bestämmer sig för att stå upp i kampen mot förtrycket.
Boken handlar om relationer, ensamhet och svek.
Men trots ett bra upplägg var det trögt att ta sig in i den här historien och varje gång jag i början plockade upp boken fick jag kämpa för att komma ihåg vad den handlade om.

"Hanteringen av odöda" av John Ajvide Lindqvist utspelar sig en het sommar i början av 2000-talet i Stockholm. En märkligt kortslutning gör att döda väcks upp. Ett gäng olika personers liv vävs samman och slutet är omöjligt att gissa. Och det är fortfarande omöjligt att gissa, för det blev faktiskt platt fall för en annars spännande bok. Den slutar i ... ingenting. Trist, för det här är en spännande, suggestiv historia. Författaren läser själv in sina ljudböcker, och jag gillar hans knastertorra uppläsning, trots all möjlighet till dramatiserande som böckerna erbjuder.

3 kommentarer:

Johanne Ländin sa...

Har du läst Ann Cleeves deckartriologi som utspelar sig på Shetlandsöarna. I tredje delen förekommer en del ull och stickning.
Kan rekommenderas varmt. Deckare i lite hederligt gammalmysig stil.

karin sa...

I Ajvides novelsamling Pappersväggar får man reda på hur det går med hanteringen av odöda!

Agata sa...

Borntoknit - Nej, det har jag inte. Skriver upp den på attläsa-listan.

Karin - Åhå! Den har jag ju nedladdad som ljudbok! Då måste jag lyssna på den snarast! Tack för tipset!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin