26 maj 2010

Minnen ur skåp och lådor

Jag har tidigare berättat att jag ärvt väldigt mycket efter min farmor och farfar.
Som den här söta, lilla boken som heter Förgätmigej. Den är ursprungligen från min farmors mamma, och hon har skrivit upp släkt och vänner som dött på olika datum. Strax intill finns en tröstande bibelvers.
Sen tog min farmor över sysselsättningen, och hon bland annat skrivit in sin mammas födelse- och dödsdag.

Lite svindlande och samtidigt lite sorgligt att de flesta faktiskt är bortglömda, trots bokens namn ...I en annan låda hittar jag min farfars anteckningsböcker. Han arbetade som sekreterare och kunde stenografera, och sålunda är alla hans anteckningar och almanackor stenograferade.

Tråkigt, för jag hade gärna förstått vad de handlar om. Är det dagböcker, inköpslistor eller viktiga hemlisar? Vi kommer nog aldrig få veta.

9 kommentarer:

Anna Eleonor sa...

Men gud vad spännande! Kan du inte ta reda på vilket typ av stenografi det är och sedan lära dig det så att du kan översätta??!! Jag skulle vara sååå nyfiken om jag hade massa kryptiska anteckningar i en låda.

Skarvtjärns Greta sa...

Det finns en del som jobbat som sekreterare tidigare som säkert gärna hjälper dig med tolkningen

Pia sa...

Du har en helt underbar blogg med olika inriktningar, du har en award att hämta hos mig

Linda sa...

Vilka underbara minnen. Jag skulle absolut tyda stenografin. Så skulle jag göra fina minnestavlor av dem.

RainyNight sa...

Jag försökte tyda: Från rad 3 står det så här (som du ser är det även massa frågetecken)
"Anläggningen påbörjades 1910 vattnet uppdämdes den 16 maj 1914 (åt in?). Stålverket och dammen har jag nu sett ………tog jag också efter en större upp… for jag tillbaka till hotellet, där jag åt några smörgåsar och drack ett glas mjölk. Språkade även med ???Talka Osterson??? Som är kassörska där 1.4 startade jag och kom till Harsprånget 2.4. Jag var uppe och badade och ??knäppte?? och åt frukt som jag köpt i Porjus. 4.1 V ? var jag så klar för färd till Jokkmokk."
Jag har inte riktigt tid att pyssla med detta eftersom jag ska åka iväg nu, men hör av dig om du vill få mer fragment ;-))
Liisa

Agata sa...

Anna Eleonor - visst är det spännande!

Skarvtjärns-Greta - Ja, än finns det ju folk som kan stenografi. Kanske ska jag själv försöka lära mig. ;-)


Pia - Åh, tack för dina fina ord! Jag blir alldeles skär om kinderna.

Linda - Jo, jag ska göra ett försök.

Liisa - Men, tack!! Så ofantligt roligt att någon kan tyda hans tecken. Jag har fått för mig att stenografi kan bli så otroligt individuellt så att det kan vara svårt att alls förstå vad andra har skrivit. Visst vill jag veta mer! Det verkar ju vara dagboksanteckningar från en resa.

Pysselfarmor sa...

Hej igen Agata...det verkar inte som min kommentar för några dagar sedan kom fram till dig...jag skrev att jag hade en gång i tiden järnmärke i stenografi...jo det fanns sådana utmärkelser...och att även stenografin gör var och en till "sin" med egen handstil så man kan tyda till en viss procent någon annans stenografi men kanske inte allt därför att personen har gjort några egna "teckningar" av skriften. Du kan ju scanna och skicka till mig om du vill eftersom du redan har min mailadress så ska jag se vad jag kan tyda.....

Agata sa...

Pysselfarmor - Men, å så snällt. Järnmärke, minsann! Som i simning, alltså? Jag ska se vad jag hinner med i helgen, för det vore verkligen roligt att få lite mer koll på vad min farfar har fyllt sina anteckningsböcker med!

Susanne sa...

Åh, vad roligt att det finns människor som vill hjälpa till!:)
Jag släktforskar sedan många år tillbaka och älskar sådana här gamla saker :) Nu har jag fått låna gamla plåtar som min farmor fotade en gång i tiden, hon dog tyvärr innan jag föddes. Det blir inte billigt att framkalla, 25 kr per plåt och det är 165 st ungefär, så det blir över 4000 kr! Men det kan det vara värt!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin