25 februari 2007

En samling krukor

En av mina samlingar består av gamla blomkrukor. Gärna från Upsala Ekeby.
Även gode modern har samma intresse, så hon har bidragit med många av hemmets gamla blomkrukor. Som de här tre från Upsala Ekeby med rutigt mönster som jag tror kallas Gunillakrukan.
Givetvis ska de stå i gamla, svartglaserade blomfat för att framstå som vackrast. (Jag har fler, i olika storlekar.)

Den gröna krukan är en Bo fajans och ett farmor-arvegods. Stilig, va!?


Och de små 50-talskrukorna har ingen märkning, men jag tror att de kommer från Upsala Ekeby. Rätta mig gärna om jag har fel. Jättesöta, men way too små för att plantera något modernt, stort och grönt i dem. Ett bekymmer med många, äldre blomkrukor. (Vaxduken kommer från Åhlens.)

Och det finns ännu fler gamla krukor i mina gömmor, men jag orkar inte riktigt sortera dem och visa upp dem nu - även om de är värda all uppmärksamhet de kan få. Kanske återkommer jag med bild någon gång framöver.

Någon annan dag ska jag komma på nya användningsområden för små blomkrukor...

Jag har däremot ingen större framgång med växterna - därav svärmorstungorna i de vita. De överlever allt!
Ska ersätta risiga doftrankor med garderobsblommor framöver. Inte de vackraste växterna, men tåliga och gröna. Det tycker vi om!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Får vi rekommendera FREDSKALLAN - jag har massor o de tål lite omild behandling (fast man ska tydligen vattna dem oftare än vad jag gör!) Dessutom lär de vara extra luftrenande!

http://hem.passagen.se/louise.anderson/fredskalla.htm

Agata sa...

Fredskalla låter som ett alternativ till garderobsblomma. Har haft någon under min studenttid, men då slokade den mest hela tiden.

Lime sa...

Meen va roligt! Jag är också förtjust i krukorna. De på övre bilden har jag också några av. Brukar hitta på loppisar lite då och då. Nu har jag börjat "jaga" svarta porslinsfat till krukorna också. Kul, kul!

Agata sa...

lime - visst är det fint med de svarta faten. Och billiga brukar de var.
Jag köper alltid såna när jag hittar på loppis. Svårigheten kan vara att hitta tillräckligt stora, men efter många års letande har jag nu ganska många. Det avhåller mig inte från att skaffa fler. ;-)

Anonym sa...

Jag har åxå sånna fina vita rutiga krukor. Även några blå som ser ut som en "kotte" i mönstret. Jättefina plus nån kruka från Nittsjö :)

Jag har använt några av mina gamla fina krukor som snörgömma. Vänt dem upp å ner i fatet och sen dragit snöränden genom hålet. Perfekt till snören som vill trassla ihop sig i lådan. Har även använt nån kruka i badrummet till penslar, borstar, kajaler osv.

Agata sa...

Annika - vilken bra idé! Jag som ständigt har nystan som yr omkring på golvet. Ska kolla vilken kruka som ska få den äran.

Anonym sa...

Å såna uppsala-ekeby krukor har jag också, dom blir man aldrig leds!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin