Jag har bakat. Dels efter släktens pepparkakerecept, men det kan jag inte avslöja, för det är hemligt och då måste jag döda er sedan.
Men arvereceptet som min farmor brukade göra och som är ett trevligt mellanting mellan söta kakor och smörgås till kaffet kan jag bjuda på.
Eftersom kakan blir stor så räcker den hela julen, och även som förning till julens alla kalas.
Bred smör på för fullkomlig njutning.
Riccas sirupslimpa (av Hiram)
1,5 kilo vetemjöl
300 gram socker (drygt 3 dl)
500 gram mörk sirap (drygt 3,5 dl)
125 gram margarin
3/4 l filmjölk
3 tsk bikarbonat
1 rågad msk kanel
1 msk ingefära
Russin och mandel om så önskas
Värm sirap, socker och margarin värms. Låt svalna.
Blanda mjölet med kryddorna i en stor bunke. Arbeta i filmjölk och sockerblandningen. Blanda ordentligt.
Häll smeten i en stor smord långpanna. Stick i russin och mandel.
Grädda 45-50 minuter i 175 grader.
Låt svalna och dela i 6 "limpor". Skär i skivor och ät med smör.
Ny bok: Stickat från kust och strand
5 dagar sedan
2 kommentarer:
Hihi... Sirupslimpa - vilket härligt ord! Hiram var en skojjig tant, hon. O gott ser det ut!
Ja, Hiram var härlig! Och sirupslimpan är väldigt god, och ett skönt alternativ till allt sött.
Skicka en kommentar